+Bedrijven in Westerkwartier

Telefoongids Westerkwartier

De gemeente Westerkwartier ligt in de provincie Groningen. De huidige gemeente telt 12.272 inwoners en heeft een oppervlakte van 88,29 km². De gemeente is ontstaan in 1990. Dit gebeurde na een gemeentelijke herindeling. De gemeenten Oldekerk en Grootegast werden op dat moment samengevoegd. Het hoofddorp van deze gemeente is het gelijknamige dorp Grootegast. Het dorp telt 3.357 inwoners en is rond het jaar 1000 ontstaan.

Het festival Robles Rock vindt plaats in Grootegast. Dit muziekfestival werd in 2009 opgericht door Johannes Dolislager. In totaal duurt dit festivaal ongeveer 12 uur. Het festival werd vernoemd naar Caspar de Robles. Hij was de stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.  Christiaan Hof, Krause, Destine, Rigby, Radius, Dobbeljoe en Twiggy Sleaze hebben onder andere op dit muziekfestival opgetreden.

De Kerk van Doezum is een rijksmonument in de gemeente. Deze kerk werd in de 12e eeuw gebouwd. In 1808 onderging de kerk echter een grote verbouwing. Het koor en de nieuwe wanden kregen grote rondboogvensters. Het orgel van de Kerk van Doezum dateert uit 1866. Dit orgel werd door G.P. Dik gebouwd en telt één klavier.

De Hervormde kerk van Lutjegast is ook een rijksmonument. Deze kerk dateert uit 1877. De aangebouwde dwarspand met toren heeft een klok. Deze klok dateert uit 1948.

Bezoekerscentrum Wierdendorp Niehove ligt in de buurt van Grootegast. De geschiedenis van Niehove staat in dit museum centraal. Niehoeve is een van de mooiste en best bewaarde wierdendorpen in Groningen en van het Humsterland.

De Eendracht is een poldermolen en rijksmonument in het dorp Sebaldeburen. De molen met het type grondzeiler werd in 1887 gebouwd en is inmiddels eigendom van de Molenstichting Westerkwartier.