+Bedrijven in Brielle

Telefoongids Brielle

De stad en gemeente Brielle ligt in de provincie Zuid-Holland. De huidige gemeente telt 16.104 inwoners en heeft een totale oppervlakte van 31,32 km². De gemeente Brielle bestaat uit de stad Brielle en de dorpen Vierpolders en Zwartewaal. De stad Brielle telt in totaal 12.160 inwoners. De gemeente Brielle is een deel van de Stadsregio Rotterdam. Dit is een samenwerkingsverband. Brielle is ook een deel van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

De Grote of Sint-Catharijnekerk is de hoofdkerk en bezienswaardigheid van de stad Brielle. De bouw van deze kerk ging in 1417 van start. In 1482 was er echter niet genoeg geld om de bouw te voltooien. Het driebeukige schip van de kruisbasiliek en de ingebouwde toren waren op dat moment als enige voltooid. De klokkenzolder van deze kerk telt drie grote luidklokken. De Butendiic is de grootste. Deze klok komt uit 1482 en weegt 4750 kilogram. De kerk heeft ook een eigen orgel. Dit orgel dateert uit 1854. In 1988 werd het orgel gerestaureerd door  Pels & Van Leeuwen. Aan het orgel werd toen een zelfstandig pedaal toegevoegd.

Het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden is een hofje in Brielle. Dit hofje telt 14 woningen. Koning Willem III legde op 1 april 1872 de eerste steen van een woning in het hofje. Het hofje is een rijksmonument. Midden in het plantsoen staat een bronzen standbeeld. Dit standbeeld staat op een natuurstenen sokkel. Het beeld werd onthuld in september 1873.

De watertoren in Brielle is ook een rijksmonument. De toren werd in 1923 gebouwd. De watertoren is een ontwerp van architect A.D. Heederik. De watertoren is 40,50 meter hoog. De gemeente Brielle verkocht de watertoren in 2006. In 1984 werd de watertoren buiten gebruik gesteld. Op het moment ondergaat de watertoren een uitgebreide restauratie.