+Bedrijven in Oldenzaal

Telefoongids Oldenzaal

De gemeente Oldenzaal ligt in de provincie Overijssel. De huidige gemeente telt 32.156 inwoners en heeft een oppervlakte van 21,98 km². Oldenzaal is een deel van de plusregio Regio Twente en van Netwerkstad Twente. De Netwerkstad Twente is een samenwerkingsverband. De gemeenten Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Borne maken een deel uit van dit samenwerkingsverband. Deze Netwerkstad is in 2001 opgericht.

Oldenzaal stond vroeger bekend om de productie van witte kool. Kunstenaar Jan Kip heeft hier tevens een beeld voor ontworpen. Dit is het "Boeskoolmenneke". Het Boeskoolmenneke is een bronzen beeldje. Het beeldje toont een mannetje dat een witte kool op zijn buik draagt. In het zuiden van het centrum van Oldenzaal staat een groter exemplaar van dit beeldje. Er bestaat ook een vrouwelijke variant van het Boeskoolmenneke. Dit is het Boeskoolwiefke. Het het Boeskoolwiefke werd in 2007 ontworpen.

Oldenzaal kent diverse evenementen. Twente Ballooning is hier een voorbeeld van. Twente Ballooning wordt ieder jaar georganiseerd op recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal. Dit ballonvaartevenement in 1985 voor het eerst georganiseerd door Rien Jurg Promotions. Rien Jurg Promotions is een bedrijf dat ballonvaarten organiseert. In 1985 telde Twente Ballooning ongeveer 10 deelnemende luchtballonen en enkele honderden bezoekers.

De Tankenberg is de hoogste 'berg' van Overijssel. De berg is 85 meter hoog. Op de noordhelling van de Tankenberg werd in 1844 een koepel gebouwd. De koepel werd gebouwd door de oud-burgemeester van Oldenzaal. In 1905 werd het dak echter vervangen. Inmiddels heeft het huisje een puntdak. In 1955 is de koepel op de Tankenberg opnieuw gerestaureerd. Dit gebeurde door architect Jan Jans.

Museum Palthehuis werd in 1929 opgericht. In dit museum staan 18e eeuwse stijlkamers centraal. De collectie van dit museum bestaat onder andere uit een apotheek, een eetkamer en een keuken.