+Bedrijven in Borne

Telefoongids Borne

De gemeente Borne ligt in de provincie Overijssel. Deze Twentse gemeente ligt ten noorden van Hengelo. De huidige gemeente telt 21.519 inwoners en heeft een oppervlakte van 26,15 km². Borne is een deel van de Regio Twente. Deze plusregio is in 1994 opgericht. In totaal telt deze regio ongeveer 620.000 inwoners. 2011 was een goed jaar voor de gemeente. Borne werd in 2011 gekozen als leukste dorp van Overijssel. In dit jaar werd de gemeente Borne ook verkozen tot beste woongemeente van Overijssel. Borne werd gekozen door het weekblad Elsevier.

In 1920 werkten veel mannelijke bewoners van Borne bij de firma Spanjaard. De firma had een erg grote fabriek. De bekende Teddy-luiers, Cinderella-lakens en Kenmore-overhemden werden hier geproduceerd. Het bedrijf ging echter in 1973 failliet.

Het Bussemakerhuis is een rijksmonument in Borne. Het Bussemakershuis werd in 1655 gebouwd. In deze tijd diende het gebouw als woning en handelshuis. Het gebouw werd vernoemd naar de fabrikeur Jan Bussemaker. Jan Bussemaker verbouwde het gebouw in 1779. Dit deed hij samen met zijn echtgenote Trijntjen Hulshoff. Het huis had een klokgevel met zandstenen aanzetstukken. Dit zijn tevens de enige overgebleven onderdelen van het gebouw. Het Bussemakerhuis is inmiddels ingericht als museum. Het Bussemakerhuis is het enige over- gebleven én opengestelde 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland. Het museum vertegenwoordigt een stuk Twents textiel verleden. Ook schetst het een rijke historie van de Bornse linnengeschiedenis in de 18 en 19e eeuw. De geschiedenis van het hout, de linnenhandel in Twente, de geschiedenis van linnen en de actualiteit van linnen staan voornamelijk centraal in dit museum.

De Sint-Stephanuskerk is een rooms-katholieke kerk in Borne. Deze bezienswaardigheid werd in 1887 ontworpen door architect Nicolaas Molenaar sr. De bouw van deze kerk ging op 8 april 1888 van start. De toren is 46 meter hoog. De kerk telt drie luidklokken. Deze werden in 1949 in de toren geplaatst.