+Bedrijven in Oostzaan

Telefoongids Oostzaan

De gemeente Oostzaan ligt in de provincie Noord-Holland. De huidige gemeente telt 9.094 inwoners en heeft een oppervlakte van 16,13 km². De gemeente is een deel van de Stadsregio Amsterdam. Oostzaan is een moederdorp van de regio Zaanstreek. Westzaan, Oostzaan en Assendelft zijn de oudste dorpen van de Zaanstreek.

Oostzaan speelde een grote rol in de scheepvaart van de VOC en WIC. Oostzaan had tevens een eigen zeerover. Dit was Claes Compaen. Hij veroverde schepen in Het Kanaal, in de Middellandse Zee, aan de Afrikaans-Atlantische kust en in de Caraïben. Oostzaan was dus een belangrijke zeevarende gemeenschap.

De Windjager is en klein molentje in het Oostzijderveld. De molen is alleen over het water te bereiken. De Windjager is een rijksmonument. De molen kan een zaagmachine aandrijven en laadt accu's op die gebruikt worden voor de verlichting van de molen. De molen werkt echter niet bedrijfsmatig.

In Oostzaan werd veel pluimvee gehouden. De inkomsten van de gemeente kwamen voornamelijk van de verkoop van eieren. Oostzaan telde daarom ook veel eier- en pluimveehandelaren. Bijna alle eierenhandelaren zijn inmiddels gestopt of weg uit Oostzaan. Dit komt door de grote veranderingen binnen de sector.

Museumwoning Tuindorp Oostzaan is een museumwoning in de gemeente. Het gebouw is sinds 2002 opengesteld voor het publiek. Er is een voorlichtingsruimte waar films kunnen worden getoond en lezingen gegeven. Deze films en lezingen gaan over het leven in Tuindorp Oostzaan in vroeger tijden. De museumwoning is elke tweede zondag in de maand te bezichtigen. De Stichting Historisch Archief Tuindorp Oostzaan beheert het museum. Deze stichting werd in 1983 opgericht. De stichting heeft als doel de kennis van geschiedenis en cultuur van Tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord te behouden en te verspreiden. De stichting heeft onder andere documentatie- en fotomateriaal van onder andere de watersnoodramp in 1960.