+Bedrijven in Bernheze

Telefoongids Bernheze

De gemeente Bernheze ligt in de provincie Noord-Brabant. De huidige gemeente telt 29.745 inwoners en heeft een oppervlakte van 90,38 km². De gemeente Bernheze is ontstaan na een gemeentelijke herindeling. Dit gebeurde op 1 januari 1994. De gemeenten Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther werden namelijk samengevoegd. Per 1 januari 2015 zal de gemeente samengaan met de gemeente Maasdonk. De gemeente is genoemd naar een hoeve. Dit is een hoeve met de naam "Bernhese". De Bernhese werd  in 1196 aan de Abdij van Berne  geschonken.

Op 27 augustus 2006 vond in Bernheze het Europees Schutterstreffen plaats. Tijdens het Europees Schutterstreffen  ontmoeten duizenden schutters van schuttersgilden  elkaar. Deze schutters komen uit heel Europa. Het Europees Schutterstreffen vindt eens in de drie jaar plaats. Per keer doen er ongeveer 25.000 schutters mee aan dit feest. De meeste schutters komen uit Duitsland. De rest komt onder andere uit Nederland, België en Polen. Het Europees Schutterstreffen beslaat drie dagen. Op zaterdag vindt het Koningsvogelschieten plaats.

De Kilsdonkse Molen is een watervlucht-korenmolen en een watergedreven oliemolen in de plaats Dinther. Het gebouw is een rijksmonument. In 2003 werd de stichting 'De Kilsdonkse Molen' opgericht. Deze stichting had als doel het herstellen van de Kilsdonkse Molen. In 2011 won de Stichting 'De Kilsdonkse Molen' de Brabantse Cultuurprijs 2011. De stichting ontving een plaquette en € 20.000.

Windlust  is ook een molen en rijksmonument in de gemeente Bernheze. Dit gebouw werd in 1860 gebouwd. In 1860 tot 1950 was de molen operationeel als korenmolen. Sinds 1900 is het echter een beltmolen. De romp van de molen werd namelijk verhoogd en aarde werd tegen het onderste deel gestort. Per juni 2008 is een restauratie voltooid en draait de molen onder beheer van twee vrijwillige molenaars. De molen staat midden in het dorp Vorstenbosch.