+Bedrijven in Onderbanken

Telefoongids Onderbanken

De gemeente Onderbanken ligt in de provincie Limburg. De huidige gemeente telt 7.935 inwoners en heeft een oppervlakte van 21,24 km². De gemeente is op 1 januari 1982 onstaan. Dit gebeurde na een gemeentelijke herindeling. De gemeenten Bingelrade, Jabeek, Merkelbeek en Schinveld werden op dat moment samengevoegd. Onderbanken kenmerkt zich als een zeer heuvelachtig gebied. Onderbanken is een forensengemeente. Van alle werkende inwoners werkt 82 procent namelijk buiten de gemeentegrens. Onderbanken heeft het op één na hoogste percentage forensen van Nederland.

De Sint-Eligiuskerk is een populaire bezienswaardigheid en rijksmonument in de gemeente. Deze kerk werd omstreeks 1989 gebouwd en ontworpen door de architect Johannes Kayser. De toren van deze kerk werd in 1902 verhoogd. Kasteel Raath in het dorp Bingelrade is ook een populaire bezienswaardigheid onder de toeristen.

Het openluchtmuseum ‘Nonke Buusjke’ is een initiatief van Thei Berkers. Thei Berkers overleed in 2001. Nonke Buusjke koestert een verzameling Zuid-Limburgse vakwerkhuizen en werkplaatsen. Deze dateren uit het begin van de vorige eeuw. Bij de boerderij staan bijvoorbeeld een bakhuis, stroopstokerij, timmerwerkplaats, weefhuis, klompenmakerij en schoenmakerij. De collectie bestaat uit landbouwwerktuigen uit de tijd voor de mechanisatie.

De Sint-Lambertuskerk in Bingelrade werd in 1934 gebouwd. Het kerk gebouw bestaat uit een westtoren met zadeldak, een schip met smalle zijbeuken en een koor. De kerk is gewijd aan Sint-Lambertus. Hij was de bisschop van Maastricht vanaf 670. De Sint-Lambertuskerk is een ontwerp van de architect J.E. Schoenmaekers.

De Sint-Gertrudiskerk werd in 1858 gebouwd en ontworpen door de architect Pierre Cuypers. De kerk staat in Jabeek. De kerk staat in het oudste deel van het dorp. Het kerkgebouw is een rijksmonument.