+Bedrijven in Meerssen

Telefoongids Meerssen

De gemeente Meerssen ligt in de provincie Limburg. De huidige gemeente telt 19.405 inwoners en heeft een oppervlakte van 27,47 km². Meerssen is ontstaan na een herindeling. Deze herindeling vond plaats op 1 januari 1982. De gemeenten Meerssen, Bunde, Geulle en Ulestraten werden op deze datum samengevoegd. De gelijknamige plaats Meerssen is de hoofdplaats van deze gemeente. De plaats Meerssen heeft een oppervlakte van 3,15 km² en telt ongeveer 5840 inwoners.

Vanaf 1966 tot 1990 was het dorp Meerssen de finishplaats van de Amstel Gold Race. De Amstel Gold Race is een bekende wielerklassieker. De Amstel Gold Race komt nog steeds door Meerssen, maar eindigt hier niet meer. De Amstel Gold Race maakte sinds 1989 deel uit van de wereldbeker wielrennen. De naam komt van de hoofdsponsor. Dit is namelijk het biermerk Amstel.

Meerssen is ook de finishplaats geweest van het Nederlands kampioenschap wielrennen en van het Wereldkampioenschap wielrennen.

De Basiliek van het Heilig Sacrament is een bezienswaardigheid en rijksmonument in Meerssen. Deze katholieke kerk werd in de 14e eeuw gebouwd. In de periode 1936-1938 werd de kerk uitgebreid met drie traveëen aan de westzijde. Het gebouw is gewijd aan het sacrament en aan apostel Bartolomeüs.

Het Leopoldskerkje is ook een kerkgebouw in Meerssen. In 1836 schonk Leopold de protestanten van Meerssen deze kerk. Leopold was de Belgische koning. Het gebouw is ook een rijksmonument. De kerk is tegenwoordig in particuliere handen. Het gebouw word nu gebruikt als één van de trouwlocaties van de gemeente Meerssen.

Meerssen had vroeger een eigen synagoge. Deze synagoge stond in de Kuileneindestraat. Architect Johannes Lemmens is de ontwerper van het gebouw. Het gebouw werd op 17 juni 1853 ingewijd. Tegenwoordig vindt men de Stichting Leerhuis Limburg in dit gebouw. Het gebouw is tevens een rijksmonument.