+Bedrijven in Zuidhorn

Telefoongids Zuidhorn

De gemeente Zuidhorn ligt in de provincie Groningen. De huidige gemeente telt 18.698 inwoners en heeft een oppervlakte van 128,37 km². Het dorp Zuidhorn is de hoofdplaats van deze gemeente. Het dorp telt 7.012 inwoners. Zuidhorn is ontstaan in een gebied waar de zee vroeger af en toe over het land kwam. Het zette vruchtbaar slib af. De gemeente Zuidhorn is ontstaan op 1 januari 1990. Dit gebeurde na een samenvoeging van de gemeenten Aduard, Grijpskerk, Oldehove en Zuidhorn.

Humsterland is een streek en landschap in de gemeente. Dit cultuurlandschap was één van de eerste gebieden die een verbond sloot met de stad Groningen. Dit gebeurde in 1366.

De kerk van Den Ham is een bezienswaardigheid en rijksmonument in het dorp Den Ham. De kerk is gelegen op een kerkhof. In 1729 is de kerk een grote verbouwing ondergaan. Het orgel van deze kerk werd gemaakt door Jan Doornbos. Het orgel werd in 1898 gemaakt. Dit orgel bevat ouder pijpwerk.

De Eolus is een poldermolen in de gemeente. De molen werd in 1821 gebouwd. Jarenlang werd de molen bemalen door het molenaarsechtpaar Dijk. De Eolus ontving eind juni 2008 96.250 euro van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. Dit geld was bedoeld voor een restauratie van de poldermolen. De molen ontving toen een nieuw wiekenkruis.

Museum de Verzamelaar in Zuidhorn is een typisch plattelandsmuseum. De collectie van dit museum bestaat onder andere uit antieke poppen en ander speelgoed, maten en gewichten uit de Napoleontische tijd, de Berlage stoeltjes, een collectie vooroorlogse buitenboordmotoren en meer. Het museum heeft ook een museumwinkel. Het winkeltje is tijdens een bezoek aan het museum altijd geopend. Het museum is op afspraak geopend. Het museum ligt op nog geen 50 meter afstand van het station in Zuidhorn.