+Bedrijven in De Marne

Telefoongids De Marne

De gemeente De Marne ligt in de provincie Groningen. De huidige gemeente telt 10.450 inwoners en heeft een oppervlakte van 240,31 km². Leens is de hoofdplaats van deze gemeente. Het plaatsje Leens telt in totaal  iets minder dan 1800 inwoners. Voor 1990 was Leens een zelfstandige gemeente. De gemeente De Marne is in 1990 ontstaan. Dit gebeurde na een gemeentelijke herindeling. De gemeenten Leens, Eenrum, Ulrum en Kloosterburen werden samengevoegd. Het landschap de Marne is een historisch gebied in de gemeente De Marne.

Het Lauwersmeergebied is ook een deel van de gemeente De Marne. Dit meer is op 23 mei 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. De Lauwerszee is ontstaan in de vroege middeleeuwen. Het Lauwersmeergebied eindigde op de derde plaats in de finaleuitzending van het NCRV-televisieprogramma De mooiste plek van Nederland. Het Lauwersmeergebied telt diverse watervogels. Lepelaars, grutto's en aalscholvers zijn hier enkele voorbeelden van. In het gebied komen ook buizerds, zwanen en brandganzen voor. Op het Lauwersmeer wordt veel aan windsurfen en kitesurfen gedaan. Het is dus een erg toeristisch gebied.

Landgoed Verhildersum is een museum in de gemeente. Het verhaal van de Groningse borgbewoners, boeren en arbeiders van de 19e eeuw staat in dit museum centraal. De collectie bestaat uit 19e eeuwse meubels en voorwerpen, een familieportret van Allard Tjarda van Starkenborgh, dameskostuums, bed- en huistextiel, diverse heren- en kinder kledingstukken, sierraden, oorijzers en andere accessoires. Een deel van deze collectie staat in de museumboerderij.

De Theefabriek in Houwerzijl is ook een museum. Dit museum is het enige theemuseum in Nederland. Men kan in dit museum thee proeven en kiezen uit 300 soorten thee. Jaarlijks trekt dit museum ongeveer 50.000 bezoekers. De Theefabriek bestaat uit een theemuseum, theeschenkerij  en theewinkel.