+Bedrijven in Culemborg

Telefoongids Culemborg

De gemeente Culemborg ligt in de provincie Gelderland. Deze gemeente werd vroeger ook wel Kuilenburg of Kuylenburgh genoemd. De huidige gemeente telt 27.661 inwoners en heeft een oppervlakte van 31,23 km².

De gemeente telt diverse bezienswaardigheden. Culemborg heeft een eigen stadspark. Dit is ‘De Plantage’. De Plantage werd in 1850 door L.P. Zocher. Hij was een beroemde tuinarchitect. De Plantage staat bekend om haar Engelse landschapsstijl.

Het Elisabeth Weeshuis was het eerste nieuwgebouwde weeshuis in Nederland. Het Elisabeth Weeshuis is inmiddels een museum. De collectie van dit museum bestaat onder andere uit portretten van de Culemborgse graven en gravinnen. Er hangt ook een portret van Vrouwe Elisabeth zelf. De collectie van dit museum is ook online te bezichtigen. Het museum verhuurt regelmatig zalen en de tuin. Deze zalen worden verhuurd voor bijvoorbeeld huwelijken, recepties of familiefeesten.

Het stadhuis van Culemborg is ook zeer in trek bij de inwoners en toeristen. Het stadhuis werd in 1539 gebouwd en ontworpen door Rombout Keldermans. Het gebouw is een restauratie ondergaan. Dit gebeurde tussen 1939 en 1949. Het stadhuis is een rijksmonument.

De Grote of Sint-Barbarakerk is ook een rijksmonument in de gemeente. Het hoofdorgel van deze kerk werd in 1797 gebouwd. Dit gebeurde door Matthijs Verhofstadt. Hij was een beruchte orgelbouwer. De Sint-Barbarakerk is ook een rijksmonument en kerk in de gemeente Culemborg. Deze kerk heeft een hoge toren: de Barbaratoren. De Sint-Barbarakerk werd in 1886 gebouwd. De kerk is ontworpen door Petrus Johannes van Genk en werd in 1991 gerestaureerd.

Het Koningin Wilhelmina College (KWC) is een middelbare school in de gemeente. Deze christelijke scholengemeenschap voor praktijkonderwijs telt twee vestigingen in de gemeente. Op deze school wordt tweetalig onderwijs gegeven. Vakken zoals biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde en godsdienst worden in het Engels gegeven.

 

 

.